Andrew Wood Associates Limited       118 Pall Mall, London SW1Y 5ED      Tel 020 7684 1400      mail@andrewwoodassociates.co.uk

Southgate School Science Laboratory, London.

The brief was simple. Create a new science lab for a space-stretched science department. The process of delivering the lab was anything but.....

We were given an atrium space as the site location and were asked to in-fill the first floor to create the additional floor space required. This avoided planning consent, it avoided having to build a new building and it was well connected to the rest of the science department. The ground floor space at the bottom of the atrium was to be used as common room space during bad weather, so we were keen to retain the natural light that reached the ground floor, despite filling the atrium at first floor with the new lab. It was the issue of light that drove the design of project.

 

We were given the atrium as the site location and were asked to in-fill the first floor to create the additional floor space required. The ground floor space at the bottom of the atrium was to be used as common room space during bad weather, we were therefore keen to keep the natural light reaching the ground floor, despite filling the atrium at first floor with a lab.

 

We treated the lab like an ark, creating a continuous void around it, so it floated in the space with daylight passing around it on all four sides. Sun pipes were positioned in the void to transmit daylight from the roof and lighting was placed around the sides to light up and down. The underside of the lab received a stretched fabric foil, back-lit and curved to suggest the hull of a boat. The sun pipes feel a little like ribs and have had a profound effect on the space, passing daylight directly to where it was needed.

 

The DFES were all about value. They took a lot of convincing of the benefit of the sun pipes, they saw the light slots around the lab as lost floor space, a top lit lab wasn’t in the rule-book. Quality of environment and ingress of natural light were pretty low down on the DFES agenda, but with persuasion and careful cost management the DFES agreed. The lab was opened on 2ndFebruary 2005 by the Minister for Education, however with three weeks to go, the main contractor had still not ordered – let alone installed – the Barrisol fabric foils. With the school’s backing, we took emergency action and went directly to Barrisol and proceeded with the order ourselves to get the lab finished with hours to spare of the grand opening!

Southgate School is a mixed sex state school and teaches years 7-13 (ages 11-18 years old). The project was completed in 2005 with a budget of £300,000. The main contractor was Botes Building Limited.

  • Twitter Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube Social  Icon